Rackstads teatercirkel

”Under Heimdalsamatörernas storhetstid gjordes samtidigt en ambitiös teatersatsning i Rackstad. Figge Larsson, som under många år tillhörde Heimdalsamatörerna, startade 1942 Rackstads teatercirkel. Han bodde själv i Rackstad och engagerade flera av bygdens ungdomar i teaterarbetet. Här fick Figge inte bara spela utan också pröva sin krafter som regissör. Han satte upp flera pjäser som gruppen turnerade med i Västvärmland. Man turnerade även med en talkör, framförde bl a dikter av Fröding.

Största satsningen gjorde gruppen när den gav sig i kast med de båda Strindbergs-pjäserna Påsk och Fadren, båda i Figge Larssons regi. I Påsk spelade Gun Ramebäck, Ingalill Rongeby, Kurt Olsson, Figge Larsson, Ruth Hall, född ?bom, och Anders Westlund. I Fadren gjorde Figge Larsson ryttmästarens svåra roll och de övriga rollerna gestaltades av Maybrit Westlund, Anders Westlund, Johan Westlund, Barbro Johansson, Berta Andersson och Karl-Erik Larsson.

Verksamheten inom Rackstads teatercirkel pågick fram till 1947, alltså i fem år”

Ur kapitlet Teater och revy av Reidar Nordenberg i Om Arvika (1986)

figge

2 reaktion på “Rackstads teatercirkel

  1. Pingback: När scenkulturen kom till Rackstad | Rackstadhistoriskt

  2. Pingback: Rackens teatercirkel sätter upp Strindbergs Fadren | Rackstadhistoriskt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *